Hoe ik heb leren koken

Eten koken en bereiden. Phoeh! Het idee alleen al. Ík verantwoordelijk voor wat er op ons bordje komt te liggen? Neehhh.. Mijn man was de kok van ons twee. Hij maakte zulke lekkere dingen dat ik het een lange tijd liever aan hem overliet. Maar als hij er een avondje niet was.. ehm, tja. Dan haal ik wel een pizza ofzo? Thuisbezorgd misschien? Op een gegeven moment was ik het zat.

Er móést iets veranderen, want mijn weerzin tegen koken had alleen maar frustratie opgeleverd. Wanneer ik een poging waagde raakte ik in paniek. Koken is timing en je hoofd koel houden. Maar hoe doe ik dat als ik de rijst moet afgieten, tegelijkertijd de groenten moet snijden en opzetten en het vlees op smaak moet brengen? En op welke volgorde precies? En hoelang moet het koken? Oh, wacht! Nu ben ik de dit vergeten. Pfff! Ondertussen lijkt het hier wel een zwijnenstal.

Doe jij het dan maar hoor!

Smoesjes

Ik beleefde er geen plezier aan en vond het vooral heel vervelend dat ik er moeite voor moest doen. Doe mij maar gewoon gemakkelijk en snel. Ik verzon allerlei smoesjes: jij kunt het beter dan ik, ik wordt er gestresst van en ik weet echt niet wát ik moet maken.

Als ik er nu aan terug denk was ik gewoon lui en had ik me er te weinig in verdiept.

Ik had de luxe dat mijn man een goede kok is en daarom was er geen motivatie om zelf aan de slag te gaan. Maar dat ik aan een broodje pindakaas zit wanneer mijn man er niet is? Dat vond ik toch eigenlijk wel een beetje ver gaan. Tot zo ver de geëmancipeerde vrouw..

Knowledge is power!

De grootste verandering begon toen ik besloot gezonder te gaan eten. Ik wilde weten wat ik in mijn lijf stopte en onderzoeken of dat goed voor me is. Daarom ben ik me gaan verdiepen in voeding door te lezen op internet en kookprogramma’s en documentaires te kijken (Netflix ‘Food Choises’, ‘Forks over knives’, ‘Cooked’). Er is zoveel te vinden over voeding en allerlei soorten diëten, maar iedereen zegt weer wat anders. Best verwarrend!

Ik weet niet wat het beste is, maar veel groente eten, genoeg fruit en minder vlees en vis i.v.m. je gezondheid en het milieu lijkt me een goed begin.

Trial and Error

Lunch is een goede maaltijd om mee te oefenen voordat je je aan het diner waagt. Je kunt experimenteren met salades, groentetorentjes, fritatta’s etc. Naarmate ik vaker achter het fornuis stond, begon ik mijn plekje te vinden. Het is een kwestie van doen doen doen. Soms maak je weleens een foutje, maar ik doe mezelf én mijn man regelmatig versteld staan. Ik begin het in de vingers te krijgen!


Nu ik dit verhaal typ, zit mijn man voor zijn werk in het buitenland. En nee! Ik zit niet meer aan een pizza of een boterham met pindakaas 😀 Vanavond staat er Bloemkool Tabouleh met koriander en granaatappel op het menu. En ik heb net een stuk brood achter mijn kiezen. Fluffy bananenbrood met frambozen en blauwe bessen wel te verstaan! *Best een beetje trots.*

Wat mij heeft geholpen om te leren koken

#1 Dompel je onder in de wereld van voeding

Alles dat je aandacht geeft, groeit. Dat is echt zo. Omdat ik allerlei kookprogramma’s en documentaires ben gaan kijken, begon ik in te zien dat koken best leuk kon zijn. Ik raakte gemotiveerd.

Als een ander het kan, kan ik het ook!

#2 Verzamel recepten

 • Internet staat vol met recepten, ga gewoon een beetje surfen om ideeën op te doen
 • Door een bibliotheek op te bouwen van recepten kun je makkelijker verzinnen wat je gaat maken

#3 Maak een weekplanning

 • Het is voordeliger, omdat je meerdere recepten kunt maken vanuit een grootverpakking
 • Je hoeft niet meer on the spot te bedenken wat je moet maken, waardoor je minder snel vervalt in slechte gewoonten
 • 1x in de week nadenken over wat je gaat eten, in plaats van elke dag keuzes maken
 • Het is ideaal dat je meteen aan de slag kunt als je koelkast goed gevuld is

#4 Bestel je boodschappen online

 • In de supermarkt laat ik me vaak verleiden tot aankopen die niet goed voor me zijn
 • Met recepten voor je neus is het makkelijker om je winkelwagen te vullen
 • Geen gesjouw met zware boodschappen (hoewel je de fysieke beweging dan volgens Dr. Scherder weer moet compenseren)
 • Je hoeft niet bumper aan bumper in de supermarkt je weg te banen door de mensenmassa

#5 Maak je keuken in orde

 • De juiste tools om te koken maken het een stuk makkelijker en leuker
 • Onze keuken is na een make over een ruimte geworden waar ik graag wil zijn, om een tijd bezig te zijn met voorbereidingen is nu alleen maar leuk
 • Wanneer de keuken opgeruimd en schoon is, vind ik het prettiger om erin te werken. Als de vaat zich een beetje aan het opstapelen is, ben ik geneigd om de keuken te ontwijken en voor gemak te gaan (lees: thuisbezorgd)

#6 Maak het leuk

Er zitten 365 dagen in een jaar, keer 3, want je eet ontbijt, lunch en avondeten..

1095 maaltijden per jaar! Het is het dus waard om het zo leuk mogelijk te maken.

Zet een muziekje aan, hang leuke tekeningen van je kids op of foto’s van de laatste vakantie voor de juiste vibe en ga vooral samen kokkerellen. Ieder zijn eigen taak zorgt voor de beste kooksfeer 😉

Tot slot: Als ik kan veranderen in een keukenprinses, dan kun jij het ook! Daag jezelf uit en fouten maken mag.

Veel kookplezier!6 reacties op “Hoe ik heb leren koken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *