Is het al de zoveelste dag dat je overwerkt? Verlies je jezelf in dat wat je doet vanwege je enthousiasme? Er is nog meer in de wereld dan alleen hard werken!

‘Ik hou van hard werken’. Een tijdje geleden was ik er trots op en vond ik het een kracht. Maar ik heb ontdekt dat hard werken ook een valkuil is. En een hardnekkige ook. Ik stort me vol overgave ergens op en bevind me in een trein die maar door blijft razen. Ik zie overal mogelijkheden en mijn creatieve ideeën houden me ‘s nachts wakker. Ok, nu is het too much. Tijd om op de rem te trappen en mezelf de vraag te stellen:

Wat zijn ook alweer mijn prioriteiten? Wat vind ik leuk om te doen? Waar krijg ik energie van? Is dit nu echt nodig op dit moment? Kan het misschien later?

Ik zoom uit en probeer te relativeren. Zo ontstaat er ruimte en plaats ik zaken in perspectief. Vaak met een beetje hulp van manlief 😉

Persoonlijke waarden

Ik heb een keer de tijd genomen om mijn persoonlijke waarden te omschrijven. En ik kan het iedereen aanraden om dat te doen! Het geeft inzicht in wat ik het meest belangrijk vind in hoe ik mijn leven in wil vullen. Je kunt jezelf bijvoorbeeld de vraag stellen: wat heb ik nodig om gezond en gelukkig te zijn? Waar wil ik mijn tijd aan geven? Ik zal je mijn persoonlijke waarden geven als voorbeeld:

Liefde/verbondenheid, geloof, passie/bezieling, persoonlijke ontwikkeling en creativiteit.

Een gevoel van verbondenheid met anderen is voor mij een een must. Leven vanuit geloof geeft diepte en zin aan mijn leven. Dat wat ik doe, doe ik met enthousiasme en toewijding. Ik heb vrijheid en uitdaging nodig om als persoon te kunnen groeien. Een leven zonder creëren kan ik me niet indenken. 

Bewust kiezen

Deze omschrijving is een soort toetssteen voor de keuzes die ik maak. Wanneer ik opgeslokt word door mijn werk en geen tijd neem voor sociale contacten, raak ik mezelf een beetje kwijt. Dit staat niet voor niets zo hoog op mijn lijst! Ik krijg er energie van om bij familie en vrienden te zijn. Eén keer in de zoveel tijd is het goed om hier bewust bij stil te staan. Komen mijn persoonlijke waarden nog overeen met hoe ik op dit moment mijn tijd invul? Zo niet, dan is het tijd om het anders aan te pakken.

Wat vind jij belangrijk? Wat drijft jou in het leven? Waar baseer je je keuzes op? 

Wauw, dit is serious shit! Het was de bedoeling om hier een typografie post van te maken, gaan we ineens flink de diepte in 🙂

Play harder!

Onderschat niet hoe belangrijk de play hard is. Het is van belang om je energie op peil te houden anders raakt je batterij leeg. Bedenk waar je energie van krijgt en dóé dat. Ik heb -helaas de hard way– geleerd dat je uit balans raakt als je het niet doet. Dus even een reminder voor mezelf en voor jou, én doe er nog een schepje boven op:

Work hard, but play harder!3 reacties op “Even een reminder

  • Jordi

    Mooi gezegd Amber! Hard werken is weliswaar belangrijk voor succes, maar erg overrated in deze maatschappij. Het overschaduwd het tijd nemen om te dromen en fantaseren, want vaak in de rust en ontspanning komen de nieuwe ideeën die je echt verder brengen: een visie.

    Beantwoorden
  • Annemarie

    Mooi stukje Amber, goed om momenten van evaluatie te nemen en te kijken waar het nou eigenlijk om gaat. Is soms zoeken en moeilijk om in de praktijk te brengen. Maar geeft je leven zin, lol en rust.

    Beantwoorden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *